Historik Tillbaka

 

Syskonen Svensson Överst fr, V. Gustaf, Arvid, Erik, Ivar, nedre fr, v. Karin, Elin och Hildur, Ej med på bild John som dog 1936.

 

Hällesåkers Spelmanslag bildades Annandag Pingst 20 maj 1951.

Initiativtagare var Gustaf Svensson, han var född 25 feb 1911 i Hällesåker på ett ställe som kallades "Antons", gårdsnamnet var efter fadern Anton Svensson som även han spelade fiol. Antons hustru hette Klara och dom fick 8 barn. Elin, Arvid, Hildur, Erik, Gustaf, John, Karin och Ivar. Broder John dog tidigt han var bara 21 år, han spelade fiol och alla syskonen spelade mer eller mindre. När Arvid började spela fiol kunde han inte stämma fiolen utan det fick systern Elin göra.

 

Det blev Arvid, Gustaf och Ivar som blev egentligen blev Spelmän, Arvid och Gustaf bildade en trio tillsammans med en dragspelare från Hällesåker som hette Kurt Berntsson på 1930-talet. De var mycket ute och spelade på dansbanor under 30-40 talen, dom var något slags husband på Hällingsjö dansbana, i varje fall så var dom där väldigt ofta och spelade, på den tiden cyklade man till sina spelningar. Broder Ivar var för ung då men han började vara med på 1940-talet.

Mot slutet av 1940-talet så började Gustaf och Ivar prata om att försöka samla ihop de spelmän som fanns kvar i bygden. Planerna var allvarliga 1950 men så dog fadern Anton hastigt och det hela fick sjutas upp. På våren 1951 så bestämde dom att nu skulle det ske, Ivar cyklade väster ut och Gustaf åkte öster ut och vidtalade de spelmän de kände till. Så träffades man då 20 Maj 1951, de valde en liten styrelse och bestämde att Hällesåkers Spelmanslag skulle det heta.

Bilden är från Frillesås dansbana 1952. Fr,V Bertil Martinsson, Signe Porse, Ivar Svensson, Gustav Andersson, Anders Everest, Arvid Svensson, Greta Wikström, Bror Wikström, Helge Pettersson, Elsa Andersson, Arne Andersson, Gustaf Svensson

 

Första gången var det 7 st det var Gustaf, Ivar och Arvid Svensson, Greta och Bror Wikström, Arne Andersson och Gustav Andersson på Höjda. Musikalisk ledare blev Arne Andersson för har kunde lite grann noter .Andra gången tillkom Signe Porse på Löjsåker och Bertil Martinsson från Hällesåker som även byggde fioler.Tredje gången tillkom Elsa Andersson som spelade gitarr och Helge Pettersson som var en duktig dragspelare, han kallades för HP och bodde som sommargäst på Långö.

Man övade 3 gånger i veckan den första tiden fram till den första spelningen som var på midsommarafton 1951 på Hällesåkers dansbana för idrottsföreningen. Efter det så övade man varje söndag under sommarhalvåret, då gick man hem till varandra. Under året 1951 så tillkom även David i Porris som spelade fiol och Anders Everest som var mycket duktig på durspel men även spelade fiol och så var man då 13 st innan året var slut.

En spelning som jag minns som barn var 1952 när laget spelade i radion, det var en programserie som hette "Dansa med mig" och leddes av Hilding Pettersson från Frillasås dansbana.

Hällesåkers Spelmanslag var det första Spelmanslag som bildades i Halland

 

Sven-Åke Svensson spelar på soaré 1958

 

 

Många roliga år har gått sedan dess, jag Sven-Åke Svensson började spela dragspel i 10 års åldern och fick vara med vid enstaka tillfällen under 1950-talet när man skulle spela till dans. När jag fyllde 20 år började jag spela fiol och kunde vara med i Spelmanslaget mera aktivt.

 

Hällesåkers Spelmanslag från 10 årsjub i Hällesåkersgården 1961

Hällesåkers Spelmanslag från 1966

 

Hällesåkers Spelmanslag i Bovalstrands Kyrka 1986

 

Hällesåkers Spelmanslagt från en övningskväll år 2000